Dietetyczne i ekologiczne smażenie – to możliwe!

W żadnej kuchni nie może zabraknąć patelni. To absolutnie podstawowy sprzęt, bez którego trudno by było obejść się podczas przygotowywania domowych posiłków. Z reguły mamy ich klika, o różnych wielkościach i kształtach. Jednak to nie jedyne parametry, które powinniśmy brać pod uwagę dokonując zakupu patelni.

Najważniejsza jest jakość i wytrzymałość, a za to odpowiada materiał, z którego została wykonana. Solidna patelnia powinna nam służyć przez lata i ułatwiać przygotowanie zdrowego posiłku.

Dietetycy do niedawna odradzali smażenie, argumentując, że to proces, który podnosi kaloryczność potraw i niszczy ich wartości odżywcze. Jednak nic nie zastąpi smaku smażonej potrawy i pomimo ostrzeżeń większość z nas nie chce rezygnować z tego sposobu przygotowywania dań. Nie takie smażenie straszne, jak się może wydawać. Na rynku jest coraz więcej patelni, które umożliwiają przygotowanie zdrowego i dietetycznego posiłku. Jedną z nich jest propozycja firmy GreenPan, która stosuje do produkcji diamentową powłokę.

OBIAD NA DIAMENTACH

Wspólną cechą produktów GreenPan jest innowacyjna i wciąż rozwijana powłoka antyprzywieralna Thermolon, wytwarzana metodą zol-żelu. Metoda polega na wytworzeniu roztworu koloidalnego (czyli zolu), zawierającego bardzo drobne cząsteczki składników przyszłej powłoki. Nie zawiera teflonu, ołowiu, kadmu, ani żadnych innych toksycznych składników. Wykorzystane w produkcji materiały są przyjazne środowisku.

Bardzo istotnym i bezpiecznym rozwiązaniem jest fakt, że Thermolon jest odporny na wysokie temperatury. W razie przypadkowego przegrzania patelni, nawet do temperatury 450°C, nie ma ryzyka jej uszkodzenia. Równie ważne jest to, że podczas smażenia na patelni z taką powłoką nie wydzielają się szkodliwe związki chemiczne i nie powstają toksyczne opary. Dzięki czemu mamy pewność, że przygotowany posiłek jest zdrowy.

Najnowsza odmiana powłoki Thermolon „Infinity” zawiera w swym składzie diamenty, które zwiększają jej wytrzymałość i przewodnictwo ciepła. Diament ma naturalne właściwości antyprzywieralne, posiada 4-krotnie większe przewodnictwo cieplne niż miedź i jest materiałem nie wchodzącym w reakcje chemiczne.

DLA KUCHENEK INDUKCYJNYCH

Jednym z największych problemów patelni przeznaczonych do użytku na kuchenkach indukcyjnych jest deformowanie się stalowej podstawy naczynia. Powodem jest warstwowa budowa dna, i to, że warstwy stalowa i aluminiowa w różnym stopniu rozszerzają się pod wpływem ciepła. Dno naczynia ma tendencję do wyginania się na środku ku górze, co rodzi dwie konsekwencje: dno naczynia nie przylega równo do płyty indukcyjnej, przez co nierównomiernie pochłania ciepło, płynna zawartość ścieka na brzegi naczynia, przez co na jej środku potrawy często ulegają przypaleniu.

Firma GreenPan zastosowała nową technologię Magneto – całkowicie zrezygnowano ze stalowej części, co także znacząco zmniejszyło ciężar naczyń. Zamiast tego w patelniach GreenPan z technologią Magneto dno zbudowano z aluminium nasyconego cząsteczkami ferromagnetycznymi, dzięki którym zjawisko indukcji jest możliwe – i patelnia nagrzewa się mimo nieobecności stali. Dodatkowo dno patelni jest uszlachetnione rozproszonymi cząsteczkami miedzi. Wytworzone ciepło rozprowadzane jest równomiernie, a dno patelni jest znacznie mniej podatne na deformacje, co przedłuża jej żywotność.

Dzięki użyciu nowych technologii smażenie będzie prostsze, na pewno zdrowe i dietetyczne. Możemy śmiało przygotowywać smaczny posiłek bez wyrzutów sumienia.

 

tekst: Małgorzata Zdziebko-Zięba

Zdjęcia: materiały prasowe

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *