Crock-Pot – zdrowo i smacznie w rytmie Slow

Moda na wszystko co w swojej nazwie zawiera „fast” już dawno mięła. Mamy dość, masowych produktów i przytłaczającego nas konsumpcjonizmu. Nadeszła era slow, czyli czasy Crock-Potów.

Na pierwszy rzut oka nazwy brzmią jak z filmu o przyszłości. Nic bardziej mylnego, to właśnie powrót do korzeni i tradycyjnych metod powolnego gotowania. Gdy zapytamy nasze babcie ile gotowały kiedyś rosół to większość zdecydowanie odpowie, że pół dnia. A dlaczego? Bo przy wolnym gotowaniu w niskiej temperaturze, nasi dziadkowie wydobywali cały smak z potrawy. Tak właśnie działają dzisiejsze garnki zwane wolnowarami.

W krajach anglojęzycznych termin „Crock-Pot” jest jednoznaczny z terminem slowcookera, czyli inaczej wolnowara. To już marka sama w sobie. To zdecydowanie przeciwieństwo szybkiej i drakońskiej obróbki mięsa czy warzyw, które pozbawia produkty smaku i zapachu.

W garnkach wolno gotujących przygotujemy każde danie, jakie sobie możemy wyobrazić. Mitem jest, że nadają się one tylko do gulaszy czy przygotowania warzywnego leczo. Powstaną w nich idealne domowe przetwory, które dzięki długiemu i wolnemu podgrzewaniu uzyskują kremową konsystencję. Nadają się idealnie do zup czy przygotowania mięsa tak by pod naciskiem widelca włókna mięsne same się rwały, popularny ostatnio tzw. pulled pork.

Crock-Pot kieruje się kilkoma ideami. Jedną z nich jest promocja zdrowego, pełnego wartości odżywczego jedzenia, które powstaje poprzez powolne podgrzewanie produktów. Dzięki tym urządzeniom mamy czas dla siebie, gdyż wolnowary nie wymagają naszego zainteresowania przez cały okres w jakim gotuje się danie.  Pozwalają nam na przygotowanie jedzenia przed wyjściem do pracy i cieszenia się gotowym obiadem po powrocie z niej. Dzięki funkcji podgrzewania jedzenie jest ciepłe przez kolejne 4 godziny po zakończonym procesie gotowania. Innym jego celem jest ustrzeżenie przed wysokimi kosztami przygotowania jedzenia. Godzina pracy garnków Crock-Pot to koszt pomiędzy 0,11zł – 0,14 zł, w zależności od trybu LOW (czyli wolno gotującej), czy trybu HIGH (szybko gotującej). Dla porównania warto wspomnieć, że średnia roboczogodzina piekarnika kosztuje nas 1,30 zł przy używaniu standardowego programu pieczenia.

Jedzenie przygotowywane w Crock-Potach jest naturalne. Wersja z powłoką DuraCeramic pozwala na podsmażenie dania na wszystkich typach kuchenek, również indukcyjnych, następnie ugotowania go w trybie LOW lub HIGH, by na koniec gotowania mieć możliwość wsadzenia brytfanki do piekarnika w celu zrumienienia mięsa. Dzięki temu żywność jest znacznie zdrowsza i dzięki wolniejszej obróbce łatwiej przyswajalna dla naszego organizmu.

Entuzjasta Crock-Potów czyli wolnowarów jest nie tylko prawdziwym smakoszem, ale zna także znaczenie świadomego i rozsądnego planowania posiłków. Rozumie, że wysoko przetworzona żywność prowadzi do otyłości, a w następstwie do wielu chorób. Unika zatem jedzenia tłustych i głęboko smażonych potraw, do diety wprowadza dużo warzyw. Dania przygotowywane przez sloowcookery są niskoprzetworzone, otrzymywane tradycyjnymi metodami. Wszystkie te cechy powodują, że życie w rytmie slow to już nie tylko zdrowe, naturalne produkty spożywcze, ale również zdrowa obróbka cieplna żywności. Dzięki niej możemy cieszyć się niepowtarzalnym smakiem przygotowanych przez nas potraw.

 

Konfitura figowo- śliwkowa z cynamonem

0,5 kg śliwek węgierek

0,5 kg fig suszonych

2 łyżeczki cynamonu

1 cytryna

Tryb:   LOW 9 godzin z pokrywką

Wyciągnij ze śliwek pestki i przełóż śliwki do misy Crock-Pota. Dodaj figi suszone. Nie słodź już konfitury bo w suszonych figach jest bardzo dużo cukrów. Cytrynę dokładnie umyj i zetrzyj skórkę. Wrzuć skórkę do misy z owocami. Następnie wyciśnij z niej sok i dodaj do reszty składników. Włącz wolnowar Crock-Pot na tryb LOW i gotuj przez  9 godzin. #0 min przed końcem dodaj cynamon. Po ustalonym czasie podnieś pokrywkę i blenderem ręcznym zblenduj owoce na konfiturę. Przełóż do słoików.
Soczysty rostbef z rozmarynem

1,5 kg rostbef

3 gałązki świeżego rozmarynu

1 główka czosnku

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki pieprzu

Tryb:   HIGH 2,40 min z pokrywką

Wytnij nożem białe, włókniste przerosty z górnej powierzchni rostbefa. Czosnek obierz. Natrzyj mięso z dwóch stron solą i pieprzem. Ułóż na środku rostbefa obrany czosnek i zwiń mięso w rulon. Zawiń dookoła nicią by mięso zachowało kształt rulonu. Ułóż misę DuraCeramic na palniku gazowym i nagrzej. Przełóż mięso do misy, która jest na palniku i obsmaż rostbef dookoła by zamknąć pory w mięsie. Zajmie to 2 minuty.  (Jeśli posiadasz wolnowar bez powłoki DuraCeramic, możesz obsmażyć mięso na patelni następnie przełożyć je do misy wolnowaru. )

Przełóż misę z mięsem do Crock-Pota i włącz tryb HIGH na 2,40 godziny. Po tym czasie wyciągnij mięso i przełóż na deskę by odpoczęło 10 min. Po tym czasie można kroić mięso w plastry.

Consomme z pomidorów

1,5 kg pomidorów malinowych

1 pomidor do dekoracji

300 g pomidorów suszonych w zalewie

2 małe cebule

2 ząbki czosnku

5 łyżek świeżych listków oregano

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

Tryb:   LOW 7 godzin z pokrywką

Świeże pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Pomidory w oleju wyciągnij z zalewy i również pokrój w małe kawałki. Do misy Crock-Pot wrzuć świeże oraz suszone pomidory. Gotuj na trybie LOW 7 godzin z pokrywką.

Pod koniec gotowania obierz cebule oraz czosnek i pokrój w kostkę. Do pojemnika blendera wrzuć obrane warzywa i dodaj przyprawy. Zmiksuj wszystko na konsystencję papki. Na blacie postaw miskę, a na nią nałóż duże sitko. Sitko wyłóż gazą wyjałowioną (kupisz ją w aptece). Na gazie ułóż masę cebulowo- czosnkową i zalej ją ugotowanymi pomidorami. Odciśnij dokładnie, ale nie przecieraj warzyw. Ważne, żeby zupa była klarowna. Obierz skórkę z 1 pomidora i wyciągnij pestki. Pokrój go w drobną kosteczkę.

Nalej zupę do miseczki na górę wsyp drobno pokrojonego pomidora i ułóż listki oregano.

Tekst i zdjęcia: Agnieszka Jasińska autorka bloga kulinarnenawigacje.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *