Byśmy nie zapomnieli o naszych korzeniach kulinarnych

Poznański Klub Biesiadników to inicjatywa, która ma na celu ochronę tego co regionalne, tradycyjne, tożsame. Jakie cele stawiają sobie jego twórcy? Czego możemy się spodziewać po biesiadujących Poznaniakach?

Klub powstał z inicjatyw kilku osób, które związane ze sztuką kulinarną, chcą zadbać o tradycje kulinarne regionu wielkopolski.

  • Anna Gajek – najmłodsza z grona, ale dzięki Babci Irence wiedząca o kuchni wielkopolskiej wiele, zresztą co tu dużo gadać, jeśli jej restauracja nazywa się Firlejka.
  • Maciej Gładysz, dziennikarz Radia Emaus, autor audycji Gładkie gotowanie, smakosz, kucharz i cukiernik amator, absolutnie zakręcony na punkcie smażonego sera i plyndz.
  • Marcin Michalski szef kuchni i współwłaściciel Restauracji Pastela ze znakiem Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski. Kocha kuchnię poznańską, kisi wszystko, co przed nim nie ucieka. Twierdzi, że ukisić lub sfermentować można nawet sznurówki. Problem jest tylko jeden, nie wymyślił jeszcze jakie danie z nich przygotować.
  • Piotr Michalski (zbieżność nazwisk przypadkowa) – można patrząc na wiek i doświadczenie kulinarny powiedzieć ojciec Marcina. A poważnie. Właściciel Togi, gdzie kuchnia mieszczańska, dworska, poznańska i wielkopolska jest tak ważna, jak szacunek dla okruszka chleba, który podnosi się przez uszanowanie, jak mawiał wieszcz Cyprian Kamil Norwid.
  • Joanna Mnich managerka Restauracji Pastela. Wulkan pomysłów. To ona nas natchnęła i popchnęła do działania.
  • Juliusz Podolski, dziennikarz i krytyk kulinarny, autor bloga, chociaż nie lubi tego słowa, Smaczny Turysta, właściciel agencji PR de’GUSTATOR, redaktor naczelny WszytskoDlaKucharzy kulinarny patriota, ale nie jest kulinarnym ksenofobem, marzy, by zostać sybarytą.
  • Maja Skorupska kocha polską, wielkopolską i poznańską kuchnię, a nade wszystko buraka. Nawet napisała o nim książkę, która czeka na wydanie. Niesie kaganek kulinarnej oświaty, prowadząc warsztaty i prowadząc blog Maja Skorupska Blog Kulinarny. To taka pszczółka na kuchni w gwiazdkowej restauracji w Sttutgarcie YoSH, Michał Kuter – szef kucni i włąściciel restauracji A nózwidelec (3 czapki Gault & Millau), Wojciech Wojtkowiak szef kuchni salon z ogrodem, Małgorzata Wałcerz właścicielka Na Winklu, Maciej Barton szef kuchni Ostoja Chobienice, Paweł Mieszała wlaściciel cukierni Pawlova, Piotr Wiśniewski szef kuchni Restauracji Firlejka, Marta Zagrodnik 3 kolory Malta, Magdalena Konowalska właścicielka salonu z ogrodem, Elżbieta Podolska de”Gustator PR, Marek Grądzki serowar, Hieronim Jurga 3 kolory Malta oraz Ogólnopolski Cech Rzemiosł Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy, Ewa Michalska Restauracja Toga i Wojciech Lewandowski Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Kapituła jest zamknięta. Jej skład może zmienić się jeśli ktoś odejdzie z jej kręgu.

Jest nam bliska tożsamość kulinarna naszego miasta i regionu. Chcemy podzielić się nią z turystami odwiedzającymi nasze miasto. Mamy kilka pomysłów, które kierujemy do miasta i restauratorów oraz pasjonatów kuchni wielkopolskiej. Dajemy pasję, wiedzę i doświadczenie, czekamy na odzew, bo nie chcemy, żeby ktoś miał poczucie, że coś dzieje się bez niego.- tłumaczy Juliusz Podolski.

Do tej pory odbyły się następujące wydarzenia:

  • Dzień Chruścików
  • Dzień Twarogu
  • Kuchnia łaćzy pokolenia
  • Poznańskie Ostatki
  • Wiosna nasza

Przed nami wydarzenia Szparagi złoto Wielkopolski od 15 maja do 24 czerwca

Jakie mamy plany:

  • przewodnik po daniach kuchni wielkopolskiej i restauracjach, który je serwują
  • konkursy na temat – szukamy zapomnianych dań, a potem odtwarzamy je w restauracjach, które są w klubie.
  • warsztaty z kuchni polskiej. Pierwszy odbył się w SPOT., kolejny będzie w 31 stycznia, prowadzi je Maja Skorupska
  • rekomendacje restauracji
  • promocja produktów regionalnych
  • potyczki kulinarne z udziałem restauracji na określony temat z live cookingiem w plenerze.
  • Współpraca ze szkołami gastronomicznymi (byliśmy m.in. patronami I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Schab w towarzystwie warzyw” – 3 członków kapituły było jurorami)
  • Udział w dużych imprezach (I Mistrzostwa Polski w gotowaniu grochówki na kuchniach polowych – patronat i 3 członków kapituły było jurorami) planowany udział w Ogólnopolskim Festwialu Dobrego Smaku – własne stoisko oraz w akcji Gęsina na św. Marcina

Nośnikiem komunikacji jest profil FB, który już stał się wymianą informacji, doświadczeń, przepisów, anegdot i wspomnień.

Tekst i zdjęcia: materiały prasowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *