Baba musi być!

Święta Wielkiej Nocy to w polskiej kulturze radosny i magiczny okres. Przy suto zastawionym jajkami, żurem i białą kiełbasą stole biesiadujemy w gronie najbliższych. Wśród wielkanocnych potraw nie powinno zabraknąć tradycyjnych wypieków. Podpowiadamy, jak przyrządzić je samodzielnie, by zachwycały domowym smakiem i aromatem. 
ZRÓB TO SAM WEDŁUG PRZEPISÓW

Tradycyjna babka piaskowa

Składniki:

> 4 jajka

> 1 szklanka mąki

> 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

> 1 szklanka cukru

> 1 kostka roztopionej i ostudzonej margaryny

> 2 łyżki kakao

> 1 łyżka proszku do pieczenia

> skórka z cytryny

> 2 łyżki soku z cytryny

> cukier waniliowy

> 100 g rodzynek

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać margarynę i ucierać 3 minuty. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać łyżką. Podzielić ciasto na połowę. Do jednej dodać kakao, a do drugiej cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny oraz rodzynki. Wylać do formy najpierw jasne, a później ciemne ciasto. Piec 60 min. w 170°C (po 30 min. przykryć folią aluminiową). Ostudzić, posypać cukrem pudrem lub pobawić się kolorowymi lukrami.

 

Pomarańczowy sernik z płatkami migdałów

Składniki:

> 5 jaj

> 1,5 szklanki cukru pudru

> 1 kg sera na sernik

> 2 op. budyniu waniliowego

> 1 op. cukru waniliowego

> 50 g płatków migdałów

> 100 g skórki pomarańczowej

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Białka natomiast ubijamy na sztywną pianę. Do cukru i żółtek dodajemy powoli ser, cały czas ucierając. Następnie dodajemy budynie (sypkie) oraz cukier waniliowy i skórkę pomarańczową. Wrzucamy do tej masy płatki migdałów. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (tortownicę można wyłożyć papierem). Sernik pieczemy 1 godz. w 180°C. Sugeruję po 35 min. przykryć sernik folią aluminiową. Sernik świetnie smakuje z konfiturą i posypany uprażonymi płatkami migdałów.

 

Kruche rogaliki z jabłkiem i owocami suszonej żurawiny

Składniki:

> 2 szklanki mąki

> 1 szklanka cukru pudru

> szczypta soli

> 1 łyżka mleka

> 5 łyżek masła

> 2 żółtka

> 1 słodkie jabłko

> owoce suszonej żurawiny

> cukier puder do posypania

> pisaki z lukrem do dekoracji

 

Na stolnice przesiewamy mąkę, następnie dodajemy 5 łyżek masła (zimnego) i siekamy nożem. Przesiewamy cukier puder, dodajemy sól, siekamy razem. Dodajemy 2 żółtka, mleko, znowu cierpliwie zagniatamy ciasto, podsypując stolnicę mąką. Gdy powstanie gładka masa, formujemy kulę. Rozgniatamy tę kulę na 4 cm i wkładamy do lodówki na 1 godz. Następnie nagrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na ok 0,5 cm grubości. Kroimy z ciasta kwadraty 10 cm x 10 cm. Obrane jabłko kroimy na plasterki. Kładziemy po jednym plasterku na każdy kwadracik oraz po 4 owoce suszonej żurawiny. Dwa przeciwne rogi kwadratu zakładamy jeden na drugi. Pieczemy ok. 20 min. w 200°C. Po upieczeniu i ostygnięciu dekorujemy kolorowymi lukrami lub posypujemy cukrem pudrem. Rogaliki można zawijać w dowolny sposób.

 

Świąteczny mazurek makowo-kajmakowy

Składniki:

ciasto:

> 200 g maku

> 1 łyżka mąki ziemniaczanej

> 1 łyżka bułki tartej

> 100 g cukru

> 3 jajka

> 1/4 szklanki mleka

> 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

> aromat migdałowy

do dekoracji:

> 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego

> 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej

Mak sparzyć i zmielić trzykrotnie. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mielony mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i mleko. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem makowym. Dodać sodę i aromat migdałowy. Wylać na wyłożoną papierem do pieczeniablachę. Piec 30 min. w temp.180°C. Puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka i gotować pod przykryciem 3 godz. Schłodzić. Gotowy kajmak rozsmarować na spodzie makowym. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzelka namalować wielkanocne wzory na mazurku.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *