5 powodów, dla których warto urządzić kuchnię w miedzi

Rok 2017 w trendach wnętrzarskich upływa pod hasłem „miedź” i wszystko wskazuje na to, że będzie ona modna także w następnych latach. Idealnym przykładem jej zastosowania jest marka Küppersbusch. Wraz z pojawieniem się miedzianych akcentów w naszych mieszkaniach, zrobiło się w nich elegancko, ciepło i przytulnie. Na takim nastroju zależy nam nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia, ale przez cały rok. Przedstawiamy 5 powodów, dla których warto wykorzystać miedź w aranżacji kuchni.

  1. Wnosi do wnętrza elegancję

Miedź dodaje elegancji każdej kuchni. Jej delikatne odcienie pomarańczowego różu i przygaszonej, stonowanej czerwieni, zarówno w wersji błyszczącej, ze złocistym połyskiem, jak i matowej wnoszą do wnętrz znamiona luksusu. Doskonale komponuje się z tak lubianą przez nas ostatnio bielą kuchennych szafek i staje się ich niekwestionowaną ozdobą. Jest elementem przyciągającym wzrok i ożywiającym przestrzeń. Pasuje też do bardziej intensywnych i mocnych kolorów – doskonale koresponduje z czernią i równie modnym w tym sezonie antracytem. Modny metal szlachetny lubi się z urządzeniami kuchennymi z wyższej półki. Idealnie współgra np. z ponadczasowym designem wysokiej klasy sprzętu AGD marki Kuppersbusch. Polerowana miedź pięknie odbija światło, tworząc nastrojowy klimat.

  1. Pasuje do różnych stylów

Wyjątkowa kolorystyka miedzi sprawia, że wnętrze kuchni ożywia się i staje się bardziej przytulne. Doskonale sprawdza się więc w chłodnych, minimalistycznych zabudowach, jak i klasycznych czy sielskich i rustykalnych aranżacjach. Jest w stanie przekonać do siebie zarówno ascetów, jak i romantyków. Wystarczy jeden mocny element, na przykład w postaci miedzianej lampy nad wyspą, a wnętrze staje się stylowe. Proste wzornictwo nowoczesnych urządzeń kuchennych w połączeniu z delikatnie połyskującymi uchwytami w tym kolorze sprawia, że całe pomieszczenie nabiera cech niepowtarzalności. Przykładem takiego zastosowania mogą być miedziane elementy w urządzeniach Küppersbusch. Marka pozwala na duży stopień indywidualizacji wyglądu sprzętu AGD, dopasowanie go do naszych aktualnych potrzeb i koncepcji projektu. Mamy tu możliwość wyboru spośród aż 7 różnych wykończeni, które możemy dowolnie komponować. Jeśli chodzi o miedź, możemy zdecydować się na pełną wersję lub jedynie delikatne akcenty zestawione np. z chromem lub matową czernią.

  1. Metal szlachetny w kuchni

Miedź w kuchni z powodzeniem zaczęła zastępować wszechobecną stal i aluminium nie tylko ze względu na kolorystykę. Dzięki swoim właściwościom chemicznym i fizycznym jest zaliczana – tuż obok złota i srebra – do metali szlachetnych. Jej cechy, takie jak trwałość i elastyczność pozwalają na niewyczerpane możliwości obróbki, zarówno w postaci czystej, ale też stopów, takich jak mosiądz i brąz. Miedź, jako szlachetny metal, jest w stanie wytrzymać próbę czasu. Patyna chroni ją przed korozją lepiej, niż jakakolwiek inna powłoka lub obróbka powierzchni. (W Egipcie archeolodzy odzyskali część instalacji wodnej sprzed pięciu tysięcy lat z Wielkiej Piramidy w Gizie – miedziane rury były nadal sprawne.) Pojawia się więc w kuchni także jako baterie, garnki czy patelnie, które nie tylko są ładne, ale też praktyczne.

 

  1. Posiada właściwości bakteriobójcze

W Średniowieczu miedziane płytki zawieszano wokół szyi, jako środek zaradczy przeciwko cholerze, krwotokom lub wrzodom. Okazuje się, że to nie był zabobon, ale faktycznie metal ten ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Eliminuje ze swojej powierzchni także wirusy i grzyby. Miedziane rury w instalacji wodociągowej chronią wodę nie tylko przed zanieczyszczeniem rdzą, ale również przed skażeniem jej groźnymi dla naszego zdrowia mikroorganizmami, takimi jak Legionella. Materiał ten wykorzystywany jest w narzędziach chirurgicznych oraz elementach wyposażenia sal operacyjnych, w których musi być zachowana sterylność. Ta właściwość jest praktycznym argumentem, przemawiającym za używaniem miedzi w uchwytach szafek kuchennych i urządzeń AGD.

 

  1. Jest naturalna i ekologiczna

Miedź jest, tuż obok drewna czy kamienia zaliczana do naturalnych materiałów wnętrzarskich. Nadaje się także w pełni do przetwarzania i recyklingu. Zużyty element można przetopić i wykorzystać do innych celów, jako wartościowy materiał. Jeżeli więc zależy nam na ekologii i ochronie naturalnego środowiska, warto stosować miedź nie tylko w kuchni.

 

Źródło: www.comitor.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *